Ще правят паметна плоча на Станка Пенчева


Ще правят паметна плоча на Станка Пенчева
17 Март 2017, Петък


Инициативата е на жители на родното й село Воденичане

Автор: Десант

Кметството в ямболското село Воденичане съвместно с будни местни жители се обединиха около идеята за изграждане паметна плоча на голямата българска поетеса Станка Пенчева, която е родена тук

"Станка Пенчева е един от достойните жители на Воденичане, хората с които се гордеем, обичаме и уважаваме. Чувстваме се длъжни да направим тази паметна плоча, за да може всеки който мина през селото да знае, че тъкмо тук е родена поетесата, че тук е преживяла най-хубавите си детски години които стават повод по-късно да опише в спомените си“, заявява кметът на населеното място Милен Ангелов.

В интерес на истината, на много места като родно място на лиричната поетесажурналист, редактор и преводач най-често е посочван град Сливен.

Припомняме, че от 2012 г. в Стралджа се провежда национален литературен конкурс „Станка Пенчева”, чийто надслов е „Дървото на живота”.

Станка Пенчева е автор на 27 стихосбирки, 3 книги с публицистика, една с автобиографична проза и една повест за деца. Тя е носител на наградите на Съюза на българските писатели за поезия (1970 и 2002), „Добри Чинтулов“ (1996), „П. К. Яворов“ (2000), „Златен ланец“ (2003) и „Иван Николов“ (2007).

Напуска този свят завинаги на 27 май 2014 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки