Жители на Златоград изпратиха проби от Върбица в гръцка лаборатория


Жители на Златоград изпратиха проби от Върбица в гръцка лаборатория
17 Март 2017, Петък


Хората вече не вярват на нашите екоинсперктори, че водата и честа като сълза

Автор: Десант

Жители на Златоград са взели проби от река Върбица и са ги изпратили за анализ в гръцка лаборатория, съобщават регионалните медии.

Това се е случило веднага след като няколко институции излезнаха с категорично становище, че водата е годна за консумация, въпреки замътването й от хвостохранилището на „Ерма река".

Така например в понеделник, 13 март, от РИОСВ-Смолян информираха, че първите резултати от анализа на водни проби на изхода на хвостохранилището „Ерма река“, където е заустването на отпадъчните води в р. Голяма, не показват превишения по показателите желязо – общо,  неразтворени вещества, ХПК  и шествалентен хром.

Резултатите за тежки метали трябва да станат ясни до няколко дни, обясниха от екоинспекцията в началото на седмицата, но и до днес те не са оповестени.

От смолянското РИОСВ поясняват, че при аварийната ситуация от 8 февруари, възникнала поради замръзване на езерото към хвостохранилището, над нормите били само два показателя – неразтворените вещества и желязото.

Сега златоградчани очакват с нетърпение резултатите от гръцката лаборатория, за да ги сравнят с тези от лабораториите в Смолян и Хасково.

Припомняме, че замърсяването на река Върбица бе установено в началото на февруари. Тогава заради замърсяване бе спряно и временно работата на Ермореченската обогатителна фабрика, с което постъпването на замърсени води бе преустановено. В същото време на "Горубсо" – Златоград бе приложена принудителна административна мярка и съставен акт за допуснато замърсяване.

Миналата седмица обаче отново бе наблюдаван подобен проблем, след което, както вече писахме, населението в Златоград започна петиция, с която се настоява да се прекрати замърсяването на водите в региона.

Днес Регионалната здравна инспекция​ отново потвърди, че водата в Момчилград, Кирково и останалите 52 населени места по поречието на река Върбица може да се използва за пиене и готвене. След като всички лабораторни изследвания отчетоха показатели в норма, забраната за консумацията й тутакси отпадна. Остана сега и гърците да потвърдят същото, та да си отдъхнат всички.


В категории: Новини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки