Да изпросиш милост с лъжа: „Героят” Ахмед Моллов и неговата разобличена история


Да изпросиш милост с лъжа: „Героят” Ахмед Моллов и неговата разобличена история
17 Март 2017, Петък


В няколко сърцераздирателни репортажи бТВ ни показа трагичната история на мъж, който отстъпил реда си на дете за трансплантация на бъбрек. И призова българите да събират средства за лечението му в чужбина. Само дето повечето се оказа лъжа

Автор: Севдалина Пенева

Помните „героя на деня” Ахмед Моллов, чиято трогателна история разплака хиляди българи, нали? Човекът, който „даде шанс на 14-годишно дете да живее”, като му отстъпи реда си за трансплантация на бъбрек. Цялата лична драма на мъжа ни бе представена в серия сърцераздирателни репортажи по бТВ, десетки информационни сайтове пък направо копираха новината.

Чрез медиите бе отправена молба за събиране на средства за трансплантацията на Моллов в чужбина, защото сега той се нуждае от спешна помощ, след като „спасил живота” на дете.

Българинът е милозлив по природа, той няма да откаже помощ на изпаднал в беда човек, особено ако трагедията му е представена по подобаващ начин.

Какво се оказа в действителност?

Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация показа, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Освен това, в ИАТ не бяха открити данни за извършена трансплантация на 14-годишно дете през цитирания в медиите период, се казва в официална прессъобщение от агенцията.

Действително Ахмед Мустафов Моллов е включен в Служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25 януари 2011 г.

Но от тогава, до днешна дата, няма информация, Моллов да е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.

Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, уточняват от агенцията.

Най-учудващото в случая е, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. За резултатите от проверката по случая „Ахмед Моллов“ е бил уведомен и министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Да, Ахмед Моллов е болен. Да, има нужда от трансплантация на бъбрек. Новите обстоятелства около историята му обаче са лъжичката катран в меда. Пари по сметката му за лечение в чужбина можеха да постъпват и без героичната поза за „спасеното” дете.

Сега всеки, дарил левче за лечението на Моллов ще се чувства измамен. Не заради парите, които е дал, а заради начина, по който са му въздействали, за да го направи.

И в крайна сметка кой измисли тази история? Болният, загубил вяра в света около себе си? Или „услужливите” медии, които слагат сензацията и зрителския (читателския) рейтинг над морала и над истината? 

Всъщност, някой от вас замисли ли се, защо нито една от тези медии не показа „спасеното” дете или поне благодарните му родители?


В категории: Новини , Коментари

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки