Българското следствие се оборудва като в сериала "От местопрестъплението"


Българското следствие се оборудва като в сериала "От местопрестъплението"
Снимка: Главна прокуратура
16 Март 2017, Четвъртък


То вече разполага с нови мобилни центрове за разследване, закупило си е и дрон

Автор: Десант

Следствените отдели в Бургас, Варна, Велико Търново, Пловдив, София и Софийска градска прокуратура получиха мобилни центрове за разследване, базирани на автомобили с висока проходимост („Фолксваген“, модел „Транспортер Комби“, 4х4), съобщиха от държавното обвинение.

Мобилните центрове за разследване са оборудвани с вътрешни работни места, генератори за автономно електрическо захранване, полеви осветителни тела, лични предпазни средства (защитни костюми, маски, ръкавици и др.), средства за обозначаване и обезпечаване на периметъра на местопроизшествието, цифрови фотоапарати за огледи на местопроизшествие и друга криминалистична техника.

Така нашите криминалисти ще могат да работят досущ като култовия телевизионен герой от сериала "От местопрестъплението" инспектор Хорейшио, нищо че не са в Маями. 

От прокуратурата припомнят, че Националната следствена служба (НСлС) се сдоби с първите си два мобилни центъра за разследване – микробус и автомобил с повишена проходимост, в края на 2015 г., когато бе официално открит Оперативен дежурен център за независимо и бързо разследване на тежки престъпления (ОДЦ).

Сега на територията на страната вече ще действат нови 6 мобилни центрове за разследване. Те са закупени със средства на прокуратурата след проведена обществена поръчка и ще се ползват при посещение на местопроизшествия от дежурните следователи, в постоянна 24-часова готовност.

За периода, в който НСлС разполага с двата мобилни центъра наличието им е спомогнало при разследването на много придобили по-широка обществена популярност случаи. Сред тях са огледът на паднал хеликоптер в района на с. Гюльовца, на труп на простреляно лице от полицейски служител при въоръжен грабеж в столичния жк „Разсадника“, на паднал самолет в района на Долна Баня; както и на местопроизшествието в с. Хитрино след тежката жп катастрофа там и пр.

Мобилните центрове са взели участие и в проведеното пълномащабно национално учение за противодействие на тероризма, състояло се на 22 и 23 март 2016 г. в София.

Невъзможността за извършване на начален оглед на територията на местопроизшествието в района на гара Хитрино наложила използването на дрон, принадлежащ на Българската армия. С оглед повишаване ефективността на работа при разследванията на тежки престъпления на територията на цялата страна, Национална следствена служба (НСлС) е закупила от Института за космически изследвания и технологии при Българската академия на науките – София собствена такава летяща платформа, оборудвана с камера. Всички служители от отдел „Криминалистически“ в НСлС са преминали курс на обучение и са сертифицирани от Института, за работа и заснемане с нея.

През 2017 г. ръководството на прокуратурата планира да придобие още модерна криминалистична техника и автомобили за нуждите на този отдел в НСлС, както и за следствените отдели в окръжните прокуратури.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки