Започна пролетното залесяване в Югозападна България


Започна пролетното залесяване в Югозападна България
Снимка: Югозападно държавно предприятие-Благоевград
16 Март 2017, Четвъртък


Общо 3 200 000 лева е инвестицията в създаването на нови гори за 2017 г.

Автор: Десант

Нови 3500 декара планира да залеси тази година Югозападното държавно предприятие в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и Пазарджишка, съобщиха от дружеството.

От тях близо 2800 декара ще бъдат засадени през пролетта. Залесяването вече е в ход, като в най-южните поделения на предприятието на площ от 100 декара са извършени основно противоерозионни залесявания, както и попълване на горски култури. 

И през 2017 г. приоритет на кампанията ще е възстановяването на терени, пострадали от пожари, болести и вредители, както и невъзобновени по естествен начин през последните три години.

По-големи залесявания се предвиждат в териториалните поделения в Пирдоп-258 декара, Брезник – 186 декара, Благоевград – 121 декара, Белица – 104  декара, както и в Ихтиман, Кюстендил, Дупница и Сливница.

Осигурени за започналото вече пролетно залесяване и за попълване на новосъздадените горски култури на площ от 1761 декара са над един милион фиданки, сред които най-много са местните широколистни видове - дъб, бук, явор, липа, черен и бял бор, смърч, бяла акация.

Инвестиционната програма на предприятието за тази основна дейност в горите е с бюджет от 3,2 милиона лева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки