Ще замесят в читалище житената питка за Деня на приказката


Ще замесят в читалище житената питка за Деня на приказката
Снимка: НЧ "Надежда"
16 Март 2017, Четвъртък


Малчуганите от преславското село Имренчево ще изгледат на живо всички сцени в популярната детска творба

Автор: Десант

 популярен у нас като  ще отбележат в преславското село Имренчево самодейци, ученици и малчугани от детската градина са решили да отбележат Световния ден на разказвачите, по-популярен като Международен ден на приказката, с възпроизвеждане на живо на любимия детски разказ за житената питка.

Сцена на живата картина ще стане  музейната зала на местното читалище „Надежда“, където има подреден етнографски кът със стари домакински съдове от дърво и мед, с едновремешни сита за брашно, с кърпи и престилки от имренчевите баби.

Както е редно, тържеството ще започне със замесването на тестото. Жените от групата за местен фолклор ще замесят на място, в музейната зала, питки и други тестени вкуснотии, ще ги изчакат да втасат и след като ги изпекат в селска пещ, ще ги раздадат на присъстващите на шоуто малчугани.

Световния ден на разказвачите се отбелязва на 20 март. Началото на тази традиция е поставено през 1991 г. в Швеция, като постепенно към нея се присъединяват все повече държави – от Австралия и Мексико до Канада и Естония. През 2005 г. празникът се отбелязва в 25 страни.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки