„Девня Цимент” депонира незаконно RDF отпадъци


„Девня Цимент” депонира незаконно RDF отпадъци
15 Март 2017, Сряда


Става въпрос за огромно количество бали боклук, които се транспортират до завода в тъмната част на денонощието и се съхраняват на открито

Автор: Десант

До този момент от "Девня Цимент" не са показали документи, с които да докажат, че имат разрешение за депониране на RDF отпадъци, въпреки че редовно го правят. Това заяви кметът на Девня Свилен Шитов в интервю за Радио Варна.

Става въпрос за огромно количество бали боклук, които се транспортират до завода в тъмната част на денонощието и се съхраняват на открито.Междувременно от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) не са дали конкретен отговор по този въпрос на запитването на Община Девня. "Те ни уведомяват за неща, които знаем. Нищо ново не получихме. Може би не са разчели въпросите правилно или не сме били достатъчно убедителни", недоумява кметът. Той подчерта, че МОСВ е единственият орган, който може да дава становища, препоръки и да санкционира нарушители.

Девненци обвиняват циментовия завод за неприятната миризма, която усещат предимно в тъмната част на денонощието през почивните дни, разказва репортажът на Радио Варна.

Част от хората категорично смятат, че въздухът в Девня е отровен, та дори и почвата. Жена сподели как всичко, което посади в градината си, умира. Най-вероятната причина за неприятните миризми е депонирането на RDF отпадъци, които циментовият завод използва като алтернатива за гориво."Девня Цимент" се гаврят с нас! Изтровиха ни!", оплака се жителка на кв. "Река Девня", която присъства на предходното заседание на местния парламент. Съветници коментираха, че ситуацията вече е нетърпима, затова, ако заводът не коригира незабавно производствените си практики, възнамеряват да организират протести, с които да блокират трайно работата му. 

В отговор на питане кметът Свилен Шитов съобщи, че общината проверява дали описаните имоти в декларацията за данък сгради на "Девня Цимент" отговарят на действителния им брой.


В категории: Новини , Общини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки