Разрешиха на „Pelagia” да проучва Черно море


Разрешиха на „Pelagia” да проучва Черно море
15 Март 2017, Сряда


Холандският научно-изследователски кораб ще проведе проучванията си в българската акватория

Автор: Десант

Правителството разреши пребиваването на научно-изследователския кораб „Pelagia”, плаващ под знамето на Кралство Нидерландия, в териториалното море, прилежащата зона и изключителната икономическа зона на България, включително посещения на пристанищата Варна и Бургас, в периода от 23-25 март 2017 г. за извършването на океанографска експедиция.

Дейностите са свързани с осъществяването на дългосрочния проект „Black Sea Maritime Archeology Project”. Основната му цел е да бъдат реализирани комплексни морски археологически проучвания в югозападната част от акваторията на Черно море, за да бъде съставена карта на подводното културно наследство на България, да бъде обогатена информацията за промените в морското ниво и климата, повлияли върху живота на праисторическите и исторически общества в Черноморския регион.

През предходните години редица български и чуждестранни научни институти проведоха океанографски експедиции, свързани с осъществяването на проекта, като правителството осигури необходимите условия за провеждането им.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки