Ангел Джамбазки: Защо в Европа съществува различен стандарт на храните


Ангел Джамбазки: Защо в Европа съществува различен стандарт на храните
15 Март 2017, Сряда


Евродепутатът дава пример с газирана напитка, която продавана в немски магазин е подсладена само със захар, а в Чехия - със сироп от глюкоза и изкуствени подсладители

Автор: Десант

"Разминаванията в състава на храни от едни и същи производители в различните държави в Европейския съюз са недопустими. Оказва се, че една и съща марка хляб в Германия е по-качествен, отколкото в Чехия".

Това заяви в Световния ден на потребителя българският евродепутат Ангел Джамбазки във връзка с резултатите от изследванията на храните, направени по време на словашкото председателство на Съвета на Европа.

В началото на март т.г. той отправи питане до Европейската комисия относно защитата на потребителите.

Евродепутатът настоява ЕК да обясни как възнамерява да се справи с драстичните разлики в състава на храните и как ще гарантира правата и здравето на потребителите в Съюза.

В питането си Джамбазки посочва част от регистрираните разлики. Опредена газирана напитка, продавана в немски магазин, е подсладена само със захар, а в Чехия - със сироп от глюкоза и изкуствени подсладители, като аспартам и ацесулфам. Масово разпространен студен чай в Чехия има повече изкуствени подсладители и 40% по-малко екстракт спрямо немската версия на този продукт. Верига хранителни магазини предлага на немския потребител пълнозърнест хляб с 59% съдържание на пълнозърнесто брашно, а на чешкия - с около 19%.

Това не е първият случай, в който Джамбазки поставя въпроса за състава на консумираните от европейците храни.

През януари той се обърна към ЕК и по повод използване на глицидилови естери на мастните киселини, открити в палмовите масла и палмовите мазнини, за които има доказателства, че са генотоксични и канцерогенни.

Според евродепутата е нужно приемането на регулаторни мерки за ограничаване на наличието на рискови съединения с оглед на защитата на човешкото здраве.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки