НИМ представя уникална литография, считана за най-точният портрет на Левски


НИМ представя уникална литография, считана за най-точният портрет на Левски
15 Март 2017, Сряда


С още един изключително ценен експонат се обогати Националният исторически музей по повод 180 години от рождението на Апостола на свободата

Автор: Силвия Горанова

Националният исторически музей (НИМ) обогати експозицията си с две произведения на изкуството, представящи образа на Левски, по повод честването на 180-годишнина от рождението на Апостола на свободата.

Първият експонат е оригинална литография с изображение на Васил Левски, изработена от известния възрожденски художник Георги Данчов-Зографина. Рисунката е собственост на НИМ и се завръща след дълго участие в гостуващи изложби на Балканите.

Литографията на Данчов се смята за най-точния портрет на Апостола, защото авторът лично е познавал Левски и дълги години е работил с него. Предал е не само точно чертите на лицето му, а и характера му. Литографията е изработена в Пловдив през 1897 г. 

Георги Данчов, наречен Зографина, е близък съратник на Левски. Запознават се през 1869 г. и  работят заедно по устройството на тайни революционни комитети в Южна България.

В дома на Георги Данчов е основаван Чирпанският частен революционен комитет. По поръка на Левски младият художник изработва тайния шифър за кореспонденцията между комитетите в Тракия. 

След залавянето на Апостола Георги Данчов участва в организирането на четири засади на железницата по трасето към Цариград с надеждата да го освободи.

Вторият експонат е картината „Левски по пътя на безсмъртието”, дело на военния художник Лазар Йорданов. Той е роден в град Прилеп през 1900 г., учи във Военното училище в София и в Художествената академия при проф. Борис Митов и проф. Александър Мутафов.

В периода 1930-1950 г. създава множество произведения с историческа и военна тематика. Част от картините му, между които и „Левски по пътя на безсмъртието”, са предадени на НИМ от неговата дъщеря Антония Йорданова Киш.

От края на ХIХ век до наши дни образът на Левски вълнува съзнанието и вдъхновява творците -  поети, писатели, художници, за да предадат чрез своето изкуство на всяко следващо поколение посланията на Апостола за свобода и братство, за чест и достойнство между хората и обич към Отечеството, се казва в прессъобщение на НИМ до медиите, подписано от проф. Божидар Димитров.


В категории: Новини , Културен Десант , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки