„Между тракийската юзда и медното гумно на прабългарите“ припомня за проф. Иван Венедиктов


„Между тракийската юзда и медното гумно на прабългарите“ припомня за проф. Иван Венедиктов
14 Март 2017, Вторник


Едноименната изложба в Националния етнографски музей е посветена на 100 години от рождението на видния изследовател на българската история и фолклор

Автор: Десант

„Между тракийската юзда и медното гумно на прабългарите“ е най-новата изложба, подредена в залите на Националния етнографски музей. Тя е посветена на 100 години от рождението на професор Иван Венедиков, което отбелязахме през 2016 г.

Експозицията има за цел да запознае публиката с делото на този вдъхновен изследовател на тракийската древност, на българския фолклор и на още много теми от българската история.

Иван Венедиков започва кариерата си на археолог в Народния музей в Скопие през 1941 г., когато директор на музея е бащата на съвременната българска етнография – Христо Вакарелски. Почти няма област или дискусионен проблем от древната история на българските земи, по която проф. Иван Венедиков да не е писал: тракийското изкуство, гробниците, земеделието и занаятите в древна Тракия, тракийската юзда, тракийската колесница, сделки, цени и заплати в древна Тракия, тракийските пекторали и Библията, и още много, много статии и книги.

Той ще си остане един от първите, които обърна голямо внимание на културните взаимодействия между древна Тракия, Анатолия и древния Изток, изтъкват от Националния етнографски музей. 

Голям дял от изследванията му заемат въпросите за античното наследство в българския фолклор и българската традиционна култура, както и проблемите на средновековната българска археология и история.

Изложбата ще може да бъде разгледана до 20 април.


В категории: Новини , Бит и култура

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
Майя Василева
16.03.2017 05:46:48
0
0
Изложбата е дело на департамент Средиземноморски и източни изследвания в НБУ. Тя беше показана в университета от 15 ноември до 15 декември 2016 г. След любезната покана на колегите от Националния етнографски музей я предоставихме за показване и там, за да могат да я видят повече хора. Освен това, по стълбището към изложбата са поставени и постерите от изложбата, посветена на Христо Вакарелски. Така публиката може да види материаллите за двамата големи учени, които са работили заедно в музея в Скопие.
Все пак беше редно в горната информация да се спомене кой е създал изложбата за Венедиков!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки