Чий ще бъде Мисионис и ще има ли пари за паметника „Създатели на българската държава“


Чий ще бъде Мисионис и ще има ли пари за паметника „Създатели на българската държава“
Древният град Мисионис в момента се води горска територия
14 Март 2017, Вторник


Нужни са средства и за спасителни дейности по Златната църква във Велики Преслав

Автор: Десант

Помощ за уреждане на собствеността на древния град Мисионис поиска от Министерство на културата кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. Археологическият обект спечели миналогодишната награда на „Чудесата на България“ в раздел „Открития“. Територията се води горски фонд, което възпрепятства кандидатстването по европейски проекти.

По време на обществената дискусия „Чудесата на Велики Преслав. Нови  възможности за развитието на културно-историческия туризъм в региона“, чийто домакин вчера бе Велики Преслав, и с която бе даден старт на националната кампания „Чудесата на България“, бе обсъдена 
и възможността Мисионис да бъде включена в пакет за посещение с един билет заедно със знаковите обекти Плиска, Преслав, Шуменска крепост и Мадарски конник. 

На форума общините Шумен и Велики Преслав пък поискаха съдействие от Министерството на културата за спасителни дейности по паметник „Създатели на българската държава“ и Златната църква в Националния археологически резерват в старата столица.

Мемориалният комплекс „Създатели на българската държава“ е предоставен за стопанисване на Община Шумен, в частност на туристическото й предприятие, но е държавна собственост. Паметникът обаче се руши, като продължава отлепването на мозаечните пана и все по-сериозна е опасността от нарушаване на целостта и на скулптурните фигури.

Срокът на годност на последно извършените възстановителни работи е изтекъл през миналата година и вече е крайно належащо да се предприемат спешни реставрационни и ремонтни дейности. Необходимият финансов ресурс от 860 хил. лева обаче е непосилен за общинския бюджет и затова местната администрация в Града под Илчов баир настоява да се реши и въпросът със статута на мемориала.

Предложението на община Шумен е той да бъде обявен за обект със световно или национално значение, тъй като тогава ще може да се кандидатства с готови проектни предложения за европейско финансиране.

Добрата новина, която по време на дискусията припомни вицепрезидентът Илияна Йотова, бе че преди по-малко от седмица европейските институции определиха 2018 г. за година на културното наследство. Благодарение на това, ще има и допълнителни средства от 10 милиона евро за опазването на старините.


В категории: Новини , Археология

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки