Над холандското консулство в Истанбул се развя... турско знаме


Над холандското консулство в Истанбул се развя... турско знаме
12 Март 2017, Неделя


Напрежението между Амстердам и Анкара нараства 


Край турското консулство в Ротердам станаха сблъсъци между турски демонстранти и полиция. Наложи се протестиращите да бъдат разпръснати с водни оръдия.



Припомняме, че в събота холандските власти не дадоха разрешение на самолета, с който турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу пътуваше към страната, за да агитира в полза на референдума за конституционни промени през април в Турция, да кацне на летището. По-късно министърът на социалните работи  Фатма Кая опита да влезе в Холандия с кола, но отново бе спряна и експулсирана обратно в Германия.

Властите в Турция отвърнаха на удара, като отцепиха сградите на посолството и консулството на Холандия в града. Резиденциите на  холандския посланик и консул в Анкара също бяха блокирани. Турското външно министерство предаде на временно управляващия посолството на Холандия в Анкара, че страната не желае връщането на посланика на кралството. 

В същото време турски демонстранти свалиха холандското знаме, което се вееше над консулството на Страната на лалетата в Истанбул и на негово място издигнаха... турския флаг.

Скандалът между Анкара и Амстердам е част от напрежението, което напоследък се създаде между Турция и европейските страни по повод агитационната кампания на Турция в полза на планираните конституционни промени продължава да нараства.

На 8 март властите в швейцарския кантон Цюрих отмениха планирана изява на Чавушоглу, по време на която той отново трябваше да говори пред свои сънародници. Правителството на Швейцария обаче изрази „сериозни опасения за сигурността“ във връзка с планирания „мащабен митинг“ и настоя федералните власти да отменят събитието.

На 5 март австрийският канцлер Кристиан Керн призова за налагането на европейска забрана за предизборна агитация на турски политици в страните от Европейския съюз, „за да не попадат отделни страни като Германия под натиска на Анкара“, а още на 28 февруари турското външно министерство разкритикува австрийския министър на външните работи Себастиан Курц, който заяви, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган няма да бъде желан в Австрия, ако има намерение да проведе публичен митинг относно референдума за конституционни промени. 



В категории: Новини , Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки