Лагерист в Белене предсказва, че мавзолеят на Георги Димитров ще се превърне в обществена тоалетна


Лагерист в Белене предсказва, че мавзолеят на Георги Димитров ще се превърне в обществена тоалетна
Автошарж на Петър Байчев, рисуван в Белене
11 Март 2017, Събота


Това става в далечната 1950 г. "Десант" го съобщава първи

Автор: Борис Цветанов

Белене е епоха в българската история пълна с геройство и срам. От въдворените там за девет години 9933 „възпитаници“ не всички са си отишли неопетнени. Освен принудени чрез физически и психологически издевателства, имало е и доброволно предложили „услугите“ си на новата власт лица.

Един такъв през октомври 1950 г. пише: „...съм бил винаги сътрудник и съмишленик на народната милиция... Затова като имате предвид горното и тъй като аз се чувствам задължен като пролетарски син, макар и прегрешил, да пазя интересите на своята класа и народ“.



Стига излияния. Явно това е човек, който никой не е принуждавал да стане доносник. Какъвто е в последвалите редове: „..донасям следното за г-н Петър Илиев Байчев... от самото му идване до днес непрекъснато същия прави ред изказвания против днешната власт и управлението на Т. В. О. тук, ето какво говори дословно той: Знаеш ли, че новия проект на мавзолея на др. Г. Димитров за в бъдеще ще стане градски клозет...“

Е, това не го пророкуваха нито баба Ванга, нито леля Слава, нито дядо Влайчо. Пророкува го д-р Петър Байчев - юрист, съдия, офицер, художник.

етър Байчев (1907-1991) е разследван от ДС като обект с псевдоним „Хищник“, прекарал е дълги години в Белене. Там тайно е рисувал въдворени и изнася рисунките в куфар с двойно дъно при освобождаването си.

С тях преди две години бе учредена уникална изложба. Но за предсказанието му, осъществено от протестиращи софиянци и гости на София, които спонтанно превърнаха в първите години на демокрацията мавзолея в обществена тоалетна, съобщаваме едва сега.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки