Сменяме времето за изборите


Сменяме времето за изборите
10 Март 2017, Петък


На 26 март ще превъртим часовниците с един час напред

Автор: Десант

Тази година ще преминем към лятното часово време в деня на парламентарните избори - 26 март. В 3 ч. местно време ще трябва да превъртим стрелките на часовниците си с един час напред.

Връщането обратно към астрономическото време ще се извърши в 4 часа местно време на 29 октомври 2017 г., когато часовниците ще се върнат с един час назад.

Много здравни специалисти са на мнение, че това въртене на стрелките на часовника през пролетта и после през есента, за да се върнем обратно към нормалното време, влияе негативно върху човешкото здраве и комфорт. Твърди се, че преходът към новото часово време десинхронизира работата на човешкия организъм. А и ползата от тази смяна е доста съмнителна. Особено днес, когато специално у нас, масово се затвориха заводите и предприятията, които осмисляха въвеждането му.

Пък и не е ли по-лесно да се въвежда лятно работно време и просто от пролетта до есента да се ходи наработа час по-рано?!

В доста държави по света очевидно са си направили подобна равносметка и лятното часово време е отменено. По данни от 2012 г. то все още е валидно в 78 страни по света, между които е и България. Стрелките се въртят още в САЩ, Канада, Мексико, Близкия изток, а в Европа – почти навсякъде, с изключение на Исландия, Русия и Беларус.

От това упражнение обаче са се отказали в Страната на изгряващото слънце, Китай, Индия, Сингапур и много азиатски бивши съветски републики.

У нас лятното часово време е въведно... първоаприлски – на 1 април 1979 г. с правителствено решение и може да бъде отменено пак само с решение на кабинета. Не е зле управляващите да намерят време - лятно или зимно, няма значение - и като претеглят всички "за" и "против" да преценят дали пък и ние да не се откажем от това главоболие с въртенето на стрелките и дискомфорта от адаптацията към поредното местене на часовете напред и назад по циферблата.

Или и за това трябва да питаме Брюксел?!


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки