Вижте в какъв лукс ще живеят 450 затворници


Вижте в какъв лукс ще живеят 450 затворници
10 Март 2017, Петък


Построяването на модерното общежитие за лишени от свобода в с. Дебелт е финансирано от норвежки фонд

Автор: Силвия Горанова

„През годините България постигна много в реформата и модернизацията на системата на затворите. Резултатите в голяма степен се дължат на финансовия принос на Норвежкия финансов механизъм, който подкрепи ключови проекти за подобряването на материално-техническата база на местата за лишаване от свобода и на местата за задържане“.

Това каза министърът на правосъдието Мария Павлова по време на откриването на новото затворническо общежитие от закрит тип в с. Дебелт към затвора в град Бургас. 

"Общежитието в Дебелт е пример за доброто сътрудничество с норвежката страна. С откриването му ще се стане възможен и ремонтът на затвора в Бургас, така че и той да отговори на всички европейски изисквания“, добави тя.

Това е първото реновирано затворническо заведение с повишени изисквания към охраната, което се открива от много 27 години насам. Капацитетът му е до 450 лица, като очакванията са в него да бъдат преместени поетапно лишени от свобода от един от най-пренаселените затвори у нас – този в Бургас, където в момента са разпределени общо 678 души, 628 от тях с влезли в сила присъди.

Общежитието разполага с над 100 килии. Във всяка от тях са изградени санитарни възли (тоалетна, мивка, душ) с постоянно течаща топла вода и достъп до пряка светлина.

На всеки етаж има столова, а храната ще се приготвя на място в новоизградената и оборудвана кухня. За гарантиране спазването на правата и потребностите на лишените от свобода са обособени стаи за свиждане и срещи със защитници, фитнес зала, места за престой на открито, учебни кабинети, киносалон и параклис.

В общежитието ще функционира и медицински център със стационар, а в непосредствена близост до местата за престой на открито е изграден магазин на лишените от свобода.  Сградата е оборудвана с всички необходими заграждения, модерна периметрова охрана, видео наблюдение и сигнално-охранителна техника с контрол на достъпа на различни нива.

Специален гост на церемонията беше Агнес Индерхог, заместник директор на югозападен регион на Норвежката корекционна служба.

Този проект е изключителен успех. Това е уникална възможност за сътрудничеството на нашите две държави, които имат обща цел. С нетърпение очакваме стартирането на следващия програмен период. Ние вече работим по него и всичко изглежда много обещаващо“, заяви Агнес Индерхог. 

Проектирането, строително-монтажните дейности, обзавеждането, оборудването и изграждането на системи за сигурност са на обща стойност 5 208 965 лева. Те са осигурени безвъзмездно от Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 по проект „Подобряване на стандартите в затворите и арести чрез ремонтиране на инфраструктурата, за да се осигури зачитане на човешките права“.

На церемонията присъстваха още заместник-министърът на правосъдието Деница Александрова-Митрова, заместник-министърът на отбраната полк. Любомир Пеев, областният управител на Бургас Вълчо Чолаков, кметът на община Средец Иван Жабов, кметът на с. Дебелт Иванка Ангелова, представители на съда, прокуратурата и местната власт в Бургас, областният директор на МВР – Бургас Калоян Калоянов, представители на Корекционната служба на Кралство Норвегия. Те се разгледаха сградата и и видяха трейлър на документалния филм „Промяната“ - част от дейностите по изпълнението на проекта.

По данни към 9 март 2017 г., в затвори и затворнически общежития в момента се намират общо 7297 лица. От тях 5171 са в корпусите, 1269 в затворнически общежития от открит тип (ЗООТ) и 886 в затворнически общежития от закрит тип (ЗОЗТ). С влязла в сила присъда са общо 6697 души, от които 55 са без право на замяна. Обвиняемите са 169, а подсъдимите -  431 лица.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки