Променят наредба заради велосипедните алеи


Променят наредба заради велосипедните алеи
10 Март 2017, Петък


Философията се променя - на първо място са пешеходците, следвани от велосипедистите и чак тогава идва предимството на градския транспорт

Автор: Десант

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) разработва промени в Наредба № 2 от 2004 г., които засягат текстовете, регламентиращи изграждането на велосипедните алеи в градовете. Това съобщи вчера заместник-министър Виолета Комитова на дискусия за осигуряване на безопасно практикуване на велосипедизма, организирана от омбудсмана Мая Манолова.

Тя напомни, че наредбата е приета през 2004, но текстове за велоалеи за пръв път са включени в нея през 2016 г, като сега те ще се доразвият.

Арх. Комитова обърна внимание, че досега в законодателството на преден план са били поставени транспортните превозни средства, но философията се променя и поставя на първо място пешеходците, следвани от велосипедистите, средствата на масовия градски транспорт и едва накрая личните превозни средства на гражданите.

Тя подчерта, че в новата наредба са разписани по-подробни изисквания към велоалеите, които да осигурят свързаност на системите, заложени са принципи на разделяне на велоалеите от автомобилния транспорт, където е възможно, изграждане на паркинги за велосипеди и по-добра сигнализация.

Много перспективен подход е да мислим все повече за велосипедистите, защото това е бъдещето на планетата, тъй като те са и екологосъобразно средство за придвижване, подчерта Виолета Комитова и напомни, че вече има реализирани проекти за интегриран градски транспорт, в които е включено и изграждане на велоалеи.

Ние пък припомняме, че много от велоалеите, изградени в рамките на тези проекти, станаха засмях, превръщайки се в куриозни примери за безумни решения. Често насред тях се срещат дървета, стълбове или пък очертанията им лъкатушат около разположени на тротоарите спирки и търговски обекти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки