България се присъединява към Международния алианс за възпоменание на Холокоста


България се присъединява към Международния алианс за възпоменание на Холокоста
Яд Вашем е израелският официален мемориал в памет на Холокоста. Залата на имената включва стотици фотографии на загинали евреи
08 Март 2017, Сряда


Целта на междуправителствената организация е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище

Автор: Силвия Горанова

Министерският съвет прие одобри присъединяването на България към Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ).

Целта на междуправителствената организация е да осигури политическа и обществена подкрепа за образование, възпоменание и изследвания по въпросите на Холокоста на национално и международно равнище. МАВХ е отворен за членство на всички демократични държави, придържащи се към Стокхолмската декларация по Холокоста от 2000 г., които са поели задължение да изпълняват национални политики в борбата срещу проявите на геноцид, етническо прочистване, расизъм, антисемитизъм и ксенофобия.

Към момента МАВХ има 31 държави-членки и 11 държави-наблюдатели, сред които и България.

С активното си участие като наблюдател през изминалите четири години страната ни демонстрира своя задълбочен и последователен ангажимент към възпоменанието, изучаването и изследването на Холокоста.

Предприемането на следващата стъпка – към пълноправно членство в МАВХ, е естествено продължение на ангажираността на България с темата за антисемитизма като част от основните приоритети на ЕС по правата на човека.


В категории: Новини , Международна политика

2
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
2
Димитър на 93 г.
11.03.2017 07:01:12
0
0
За разлика от другите страни, нашия народ не мразеше евреите и ги защитаваше.
1
Иван Колев на 92
09.03.2017 18:35:45
0
0
Холокост имаше в сащ, веикобритани спрямо индианците, африканците. И южноамериканците.
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки