Президентът за новите рискове: Налага се да развиваме отбранителни способности


Президентът за новите рискове: Налага се да развиваме отбранителни способности
Снимка: Дарик
08 Март 2017, Сряда


Това ще гарантира ролята ни на надежден участник в НАТО и собствената ни сигурност, каза Румен Радев по време на церемонията по удостояването на генерал-майор Андрей Боцев с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”

Автор: Силвия Горанова

„В съвременната тревожна геополитическа обстановка ролята на Въоръжените ни сили за гарантиране на суверенитета, териториалната цялост и независимостта на страната ще расте все повече. Днес следва да си дадем ясна сметка, че новите рискове и заплахи налагат да развиваме ефективни отбранителни способности, които да гарантират не само нашата роля на надежден и пълноценен участник в Алианса, но и да гарантират нашата собствена сигурност“.

Това заяви президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на тържествена церемония на „Дондуков“ 2, на която генерал-майор Андрей Боцев беше удостоен с висше офицерско звание „генерал-лейтенант”.

С указ на президента Радев генерал-лейтенант Андрей Боцев е назначен на длъжността началник на отбраната.

Държавният глава посочи още, че времето налага да развиваме реални способности и да предприемаме решителни стъпки за повишаване на собствения отбранителен капацитет, едновременно с повишаване на оперативната съвместимост със съюзниците от Алианса.

„Началникът на отбраната трябва да бъде офицер и професионалист с богат опит, преминал през всички тактически и оперативни нива на командване. Да живее с проблемите на войската и да се ползва с нейното доверие. Да има ясна визия за развитие на Въоръжените ни сили и тяхната все по-пълноценна интеграция в НАТО, и което е много важно – да има характер да ги отстоява“, категоричен бе президентът Радев.

В словото си държавният глава отбеляза натрупания безценен професионален опит и доказани командирски и лидерски качества, които генерал-лейтенант Андрей Боцев е придобил и развил по време на своя път в йерархията на Българската армия. 

„Вярвам, че във Ваше лице ще нарасне ролята на военната експертиза не само като аргументирана позиция в помощ на държавното ръководство по отношение на необходимостта от ускорено увеличаване на бюджета за отбрана, но и относно повишаване на ефективността на разходване на средствата, които отиват за изграждане на бойни способности“, се обърна още президентът Радев към генерал-лейтенант Боцев.

В словото си държавният глава посочи, че е от съществено значение да бъдат предприети мерки за решаване на тревожния проблем с неокомплектоваността на военните ни формирования, както и за издигане престижа на военната професия и мотивацията на личния състав. 

От своя страна генерал-лейтенант Андрей Боцев благодари за полученото висше офицерско звание и увери държавния глава, че българските военнослужещи ще отдадат всичките си сили за укрепване на държавността и сигурността в страната, за издигане авторитета на Българската армия.

„Аз много добре осъзнавам в каква сложна обстановка поемам поста на началник на отбраната и какви отговорности ми се възлагат при постоянно сменящата се среда на сигурност, асиметрични, международни заплахи и Ви уверявам, че ще направя всичко възможно, за да повиша бойната подготовка на Българската армия и на Въоръжените сили“, заяви в словото си генерал-лейтенант Андрей Боцев.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки