1,8 млн. лева ще отидат за подпомагане на даровити деца


1,8 млн. лева ще отидат за подпомагане на даровити деца
08 Март 2017, Сряда


Парите са предвидени за стипендии и финансово подпомагане през 2017 г. на деца с изявени таланти от държавни и общински училища

Автор: Силвия Горанова

Служебният кабинет прие Програма на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни и общински училища през 2017 г. Целта й е да бъдат насърчени творческите, научните и спортните заложби на деца с постижения в областите на изкуството, науката и спорта с допълнителни материални стимули.

Предвиденото еднократно финансово подпомагане в размер до 195 лв. е за обучение в курсовете по изкуства, наука и спорт, за участие в пленери, обучителни и тренировъчни лагери, в национални и международни конкурси, олимпиади и спортни състезания.

Ще бъдат отпускани и едногодишни стипендии са в размер на 135 лв. месечно. За целта в централния бюджет са заделени 1,8 млн. лева.

Стимулите са за деца и ученици, класирани на първо, второ или трето място на конкурс, олимпиада или състезание на национално или международно равнище, а в областта на спорта – на първо, второ и трето място на олимпийски игри, световно, европейско или балканско първенство, или ако са шампиони от финали на държавно индивидуално първенство.

В Програмата са включени конкурси, олимпиади и състезания с доказан висок критерий при излъчване на победителите, които мотивират активно учениците за творчески, научни и спортни постижения.

Подборът е съобразен със спецификата на изява и проява на дарованието в детската и ученическата възраст в областта на изкуствата, науката и спорта.


В категории: Новини , Образование , Спортен дух

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки