За по-малко от месец са заявени 3285 интернет имена на кирилица


За по-малко от месец са заявени 3285 интернет имена на кирилица
08 Март 2017, Сряда


Министерството на транспорта подготвят регистър със „защитени“ имена за нуждите на държавата

Автор: Десант

За по-малко от месец от старта на регистрацията на домейни на кирилица „бг“, вече са заявени 3285 имена на родната азбука. 1690 организации и граждани са се възползвали от възможността да се включат в новото българско интернет пространство. От 8 февруари до 8 май е периодът, в който се заявяват и регистрират домейни със „защитени“ имена; както и адреси на кирилица, които не попадат в списъците с резервирани имена.

Това съобщиха днес от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС), които подготвят в диалог с държавните институции регистър със „защитени“ имена за нуждите на държавата. Списъците се предоставят на организацията, която управлява интернет областта .бг – „ИМЕНА.БГ“ АД. Те съдържат имената на областите, общините, селищата, държавните институции, географски наименования.

До този момент заявки са подадени от физически, юридически лица, областни администрации и държавни институции. Сред желаещите да имат интернет адрес на кирилица са и чужди компании, например производители на автомобили. Чести са случаите, в които частни лица искат за регистрират интернет имена на кирилица, свързани с основните институции в държавата като президент.бг, парламент.бг, софия.бг и т.н,; както и с големи компании.

Процедурата по регистрация обаче предвижда, че заявителите трябва да предоставят широк набор от документи, които доказват правото и интереса на организацията или фирмата да запази определено име в интернет.

След 8 май, когато изтича началният период за заявяване на „защитени“ имена, предстои подреждане на заявките по приоритет и по време на подаване. Ще бъдат регистрирани първо домейните, за които има само една заявка. Цената за регистрация и поддръжка на 1 домейн към е 20 лв. за година.

Създаването на областта .бг е пример за успешно сътрудничество между държавата, обществените организации и частния бизнес. Към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията заседава Обществен експертен съвет, който наблюдава процеса на администриране на регистрите „.бг“ и „.bg”, с цел спазване на националната политика в тази област и защита на обществения интерес.

Целта на създаването на интернет пространството „бг“ е популяризиране на българския език и култура и по-добра разпознаваемост на участниците в интернет пространството сред хората, които не владеят латиница.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки