Върнаха на манастира в Куклен чудотворна икона


Върнаха на манастира в Куклен чудотворна икона
07 Март 2017, Вторник


Светинята изобразява светите безсребърници Козма и Дамян. Иконата е била открадната от обителта преди 15 години

Автор: Десант

Чудотворна икона на светите безсребърници Козма и Дамян, открадната преди 15 години от манастира в Куклен, отново е върната на обителта. Светинята е открита от реставратор, който незабавно сигнализирал на криминалистите от сектор "Престъпления с културно-исторически ценности" в МВР.

Като истинско чудо определят духовниците и монахините от Куклен завръщането на иконата в нейния дом - манастирът "Свети свети Козма и Дамян". За висша намеса възприемат и факта, че светинята се появява на същата дата, на която е и открадната.

На 24 срещу 25 февруари 2002 г., преди 15 години е извършен грабеж от светата кукленска обител. На 24 февруари 2017 г. органите на МВР ни се обадиха, че тази икона е намерена, а на 25 ни я върнаха. Това не може да бъде обяснено по друг начин, освен чрез голямата Божия любов, казва отец Георги Димитров, ефимерий на манастира в Куклен.

Светинята няма точна датировка, тъй като иконописецът не е посочил време и място на изписването. Предполага се, че това се е случило през 18-и век. От манастира в Куклен ще положат нужните усилия, за да бъде реставрирана.

Иконата е използвана и като литийна икона до аязмото. По време на литията хората са я придружавали с вяра, упование и молитва за изцеление на своите немощи, разказва монахиня Анастасия.

Това е първият случай на открита вещ с културна стойност чрез външния интернет достъп до модула за издирвани ценности.
Източник: БНТВ категории: Новини , Църкви и манастири

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки