Ловчанската митрополия низвергна свой свещеник


Ловчанската митрополия низвергна свой свещеник
Снимка: Българска патриаршия
07 Март 2017, Вторник


От тамошната канцелария обявиха, че отменят ръкополагането за свещеник на дякон Филип Калапиш, наслочено за 19 март

Автор: Десант

Ловчанската митрополия разпространи днес съобщение, в което се казва: "На 5 март 2017 г. в Катедралния ни храм „Света Троица” в Ловеч, в деня на Неделя Православна, по време на света Литургия, беше ръкоположен за дякон Радослав Данков Калапиш от София.

Документите за ръкоположението на Радослав Данков Калапиш са утвърдени от Епархийския съвет на Ловчанска епархия и Светия Синод на БПЦ. В тях се съдържа свидетелство за изповед, както и препоръка от уважаван свещеник от Софийска Епархия, в чиято църква това лице е работило. Въз основа на тази и друга изрядно оформена документация е извършено ръкоположението.

На следващия ден,6 март 2017 г., в медийното пространство са разпространени фотографии и коментари, отнасящи се до личността на новоръкоположения дякон Филип (Радослав) Данков Калапиш, които не се съвместяват със сана, в който той е ръкоположен.

За съжаление тези факти от личния живот на Радослав Данков Калапиш ни бяха напълно неизвестни към момента на ръкоположението.

Във връзка с гореизложеното Ловчанският митрополит Гавриил налага забрана за свещенослужение на дякон Филип (по л.к. Радслав) Данков Калапиш до пълното изясняване на фактите, свързани с поведението му както в личен, така и в социален план, до момента на ръкоположението.

Обявяваме, че насроченото за 19 март 2017 г. ръкоположение за свещеник на дякон Филип Калапиш се отменя.

Считаме за важно да опровергаем една от клеветите, които по повод ръкоположението на Радослав Данков Калапиш, бяха разпространени в медийното пространство.

Посочено е, че Ловчански митрополит Гавриил „за 15 години като митрополит е низвергнал и прогонил около 15 авторитетни свещеници.”

В съобщението на канцеларията на Ловчанската митрополия се изтъква също, че за 16-годишното служение на Ловчанския митрополит Гавриил са наказани с низвержение за много сериозни църковни провинения 8 свещенослужители, например: йеромонах Панкратий, който се опита да запали Гложенския манастир - освен от църковната власт, той беше осъден и от светската власт със затвор; отец Георги от Ботевград, който в пияно състояние с приятели беше стрелял с пушка по църквата на манастира „Рождество Богородично” в местността Зелин край Ботевград и т.н.

"Във времето на светия Велик пост „загрижените” за светата ни Православна църква „спасители”, вместо да съобщят на Ловчанска митрополия откритите от тях негативни факти, те ги направиха достояние на неограничен кръг от хора, за да я позорят" - възмущават се от канцеларията на митрополията в Ловеч.


В категории: Новини , Вяра

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки