Днес почитаме седемте свещеномъченици, пострадали в Херсон


Днес почитаме седемте свещеномъченици, пострадали в Херсон
07 Март 2017, Вторник


Те изиграли голяма роля за разпространението на християнската вяра в Таврическия полуостров

Автор: Десант

На 7 март Православната църква почита паметта на светите седем свещеномъченици, пострадали в Херсон - Василий, Ефрем, Капитон, Евгений, Евтерий, Елпидий и Агатодор Херсонски.

Както се разказва в тяхното житие, римските императори, които подложили на жестоки гонения християните, сами неволно способствали за разпространение на християнската вяра в Таврическия полуостров. Те изпращали там на заточение държавни престъпници, за каквито се смятали изповядващите християнската вяра.

Чрез поученията си и чрез примера на добродетелния си живот тези изгнаници обърнали много езичници към Господа и често пъти с мъченическата си смърт утвърждавали вярата в сърцата на новопокръстените. 

Въпреки това мнозинството от жителите на Таврическия полуостров дълго оставали в мрака на езичеството. По време на царуването на Диоклетиан през ІІІ век, когато християните били преследвани, йерусалимският патриарх пратил няколко епископи в различни страни да проповядват светото Евангелие.

Двама от тях – Ефрем и Василий – пристигнали в Херсон, явяващ се главния град на полуострова. Те утешавали гонените християни и увещавали езичниците да оставят идолопоклонството и да се обърнат към истинския Бог.

След известно време Ефрем напуснал Херсон и стигнал до реката Дунав, проповядвайки словото Божие. Мнозина се обърнали и приели от него св. кръщение, но повечето го посрещали враждебно. Проповедникът обаче с търпение понасял гоненията и оскърбленията и най-после, по заповед на началниците на страната, бил посечен с меч.

Междувременно Василий продължавал да проповядва словото Божие в Херсон. Някои повярвали, но много жители на града с гняв се опълчили против епископа. Те го били и мъчили и най-после го изгонили от града.

Той отишъл в планината и се поселил в една пещера, наричана Партено. Скърбейки за неверието и ожесточението на народа, той продължил да отправя молитви към Бога да просвети езичниците със светлината на истинската вяра.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки