България се кани да развива редовни атракционни пътувания с ретро влакове


България се кани да развива редовни атракционни пътувания с ретро влакове
Снимка: МТИТС
06 Март 2017, Понеделник


Страната ни е една от малкото в Европа, притежаващи подвижен жп състав от парни локомотиви и исторически вагони, които са в експлоатация

Автор: Десант

България е една от малкото страни в Европа, притежаващи подвижен жп състав от парни локомотиви и исторически вагони, които са в експлоатация. В повечето страни в Европа такива композиции може да се видят единствено като експонати в музеите.

Поради тази причина българското Министерство на траспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) има намерение да реализира атракционните пътувания с ретро тренове.

Демонстрационно пътуване с парен локомотив бе направено в навечерието на националния ни празник - Трети март, като влакчето закара до Черепишкия манастир отбрани вип пътници, сред които бяха министър-председателят Огнян Герджиков, министри и дипломати.

От транспортното ведомство съобщават, че в момента се разработва програма за атракционни пътувания с железницата, като се водят разговори с туроператори за такава дейност.

„Идеята е те да бъдат редовни пътувания, а не да бъдат периодични. За тази цел е нужен ясен график, включване на туроператор и реклама, и мисля че присъствието на целия дипломатически корпус днес, е една много сериозна реклама за това“, заяви пред журналисти транспортният министър министър Христо Алексиев.

По изчисления на ресорното ведомство приходите на БДЖ от атракционни пътувания могат да достигнат до 4 милиона лева на година. 




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки