Почитаме паметта на 42 мъченици от Амория


Почитаме паметта на 42 мъченици от Амория
06 Март 2017, Понеделник


Всички те били военноначалници и били посечени от мохамеданите заради Христовата вяра

Автор: Десант

На 6 март Православната църква почита паметта на 42-ма християнски мъченици, пострадали за вярата през 840 година в Амория - град в малоазийската област Фригия.

Град Амория бил дълго обсаждан от мохамеданите в началото на IX век, при византийския император Теофил (829–842 г.). Християните се защищавали мъжествено и врагът вероятно щял да отстъпи, ако между жителите на града не се намерил предател.

Очаквайки голяма награда за предателството, той показал на мохамеданите уязвимата страна на крепостната градска стена и по такъв начин градът бил превзет и предаден на огън. По-голямата част от жителите и войниците, които защищавали града, били избити или отведени в робство.

Победителят заповядал да затворят в тъмница главните военачалници. Те били 42 души. Напразно император Теофил предлагал за тях богат откуп. Победителят обаче искал най-вече да принуди християните да се отрекат от вярата си и за тази цел употребил всички средства.

В мрачната тъмница на пленниците постоянно дохождали пратеници от мохамеданския началник, за да ги убеждават да признаят Мохамед. Врагът действал ту чрез заплахи и строгост, ту чрез ласкави думи и обещания.

Но християните, понасяйки жестокото изпитание, все повече и повече укрепвали духом. Те търсели сила и утеха в постоянната молитва, благодарели на Бога, който им пратил страдания и чрез това им посочил средство да загладят прегрешенията на предишния си живот.

Накрая 42-та военачалници християни били осъдени на смърт и посечени с меч.

Имен ден На 6 март празнуват всички, които носят имената Красимир, Красимира, Красен.


В категории: Новини , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки