Подготвят нова документална поредица за цар Симеон Велики


Подготвят нова документална поредица  за цар Симеон Велики
05 Март 2017, Неделя


Филмът ще е общо с 11 епизода

Автор: Десант

Идеята за новата документална поредица, посветена на българския цар Симеон Велики, възниква през 2013 г., когато се отбелязаха 1100 години от знаменития му поход до Цариград.

Заедно с началото на снимките, заедно с акад. Васил Гюзелев и проф. Илия Г. Илиев, екипът съставя сборника „Българският Златен век“, който обаче вижда бял свят с известно закъснение – едва през 2015 г.

Поради редица обстоятелства реализацията на филма също се забавя, но това оказва положителен ефект върху развитието на проекта. По една щастлива случайност 11-те епизода ще се появят в навечерието на друга бляскава юбилейна дата от царуването на Симеон – 1100-годишнината от битката при Ахелой.

Във филма участват едни от най-известните български историци и филолози, които представят различни гледни точки върху събитията и явленията от тази епоха.

Сценарист и режисьор на кинолентата „Симеон – великият между царете“ е Кирил Ненов, доктор по история. Той е асистент в секция „Средновековна история“ към Института за исторически изследвания – БАН и председател на Фондация „Българско историческо наследство“, под чието име са издадени 30 тома изследвания по средновековна история. Член на редколегията на списанието „Bulgaria Mediaevalis“. А в момента работи по проекта „Просопография на Крумовата династия“.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки