Девненци отбелязаха Трети март с исторически спектакъл и богата фолклорна програма


Девненци отбелязаха Трети март с исторически спектакъл и богата фолклорна програма
04 Март 2017, Събота


С празнични програми се отличиха читалища в селата Кипра, Падина и квартал "Повеляново", чиито самодейни състави изнесоха зареждащи с патриотизъм рецитали и вдъхновяващи фолклорни концерти в препълнени зали

Автор: Десант

С вълнуваща военноисторическа възстановка, възрожденски песни, залпове и богата фолклорна програма девненци отбелязаха Националния празник Трети март на площада пред читалище "Просвета".Грандиозното посрещане на Трети март в община Девня бе предшествано и от други празнични инициативи в навечерието на 139-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство. Техни домакини бяха народните читалища в селата Кипра, Падина и квартал "Повеляново", чиито самодейни състави изнесоха зареждащи с патриотизъм рецитали и вдъхновяващи фолклорни концерти в препълнени зали.

"Решихме да комбинираме двата повода – Деня на самодееца и Трети март, затова направихме концерта си на 2 март", заяви Дарина Атанасова, председател на НЧ "Съзнание-1927" – кв. "Повеляново".За това събитие самодейците са репетирали близо 5 месеца преди да излязат на сцената.


Концертът е започнал с празничен поетичен рецитал в изпълнение на ученици от ОУ "Св. св. Кирил и Методий", а малкото гайдарче Данаил Мирославов е открило музикално-танцовата част на събитието.


Данаил Мирославов

Залата на читалището в квартал "Повеляново" е била препълнена, като сред официалните гости е била и г-жа Елка Драгулева, секретар на Община Девня и жител на квартала. Народни песни, танци и солови музикални изпълнения поддържаха духа на българщината в продължение на час и половина, разказа Дарина Атанасова.

Концертът на НЧ "Христо Ботев-1927" – с. Кипра на 2 март бе посветен само на Националния празник, съобщи секретарят на културно-просветното средище Дияна Найденова. Отделно самодейците празнуваха Деня на любителското творчество на хижа "Петрича", от където се завърнаха днес.

Иначе гостите на концерта в Кипра са били посрещнати с мартеници и български трибагреници. След това се е състоял ритуал по внасяне в читалището на националното, самарското и читалищното знаме. Малки самодейци са рецитирали поемата "Хайдути" на Христо Ботев в пълния ѝ обем.

С дикторски текстове в Кипра са били припомнени най-важните моменти от борбата за национално освобождение през епохата на Възраждането. Освен традиционните музикално-танцови изяви в рамките на концерта се е разиграл и необичаен ритуал.

Навръх Трети март село Падина почете загиналите за Освобождението на България опълченци и войници с рецитал и фолклорен концерт, съобщи кметът на населеното място Ивелина Йоргакиева.

Ежегодно Националният празник в Падина се чества в парка до кметството, където са разположени паметниците на загиналите във войните. Там се събират много хора, които отдават почит на своите загинали предци.

За първи път тази година в селото гръмна черешово топче, а специален гост на честванията в Падина бе заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова.

Самодейци от детската, мъжката и женската фолклорна група към местното читалище "Васил Левски-1910" поднесоха венци и цветя пред паметниците на загиналите във войните падинци, разказа Ивелина Йоргакиева.


В категории: Новини , Общини , Репортажи

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки