Днес е главният празник в чест на св. Теодор Тирон


Днес е главният празник в чест на св. Теодор Тирон
04 Март 2017, Събота


Той бил ревностен борец срещу обичаите на езичниците

Автор: Десант

Почитта на св. Теодор Тирон се отдава на 17 януари - в деня, в който той пострадал за Христа по гражданския календар (1 март стар стил). Но главният празник за него се извършва в първата събота от Великия пост (Тодоровден), за възпоминание на чудото, станало няколко десетилетия след неговата смърт.

Максимиан и Максимин, които живеели в началото на IV век, в своята ревност към езическата вяра заповядали да принуждават християните да принасят жертви на боговете. Онези, които не искали да изпълнят тая повеля, били затваряни в тъмница.

Теодор упорито отказвал да стори това и продължавал да слави Бога. Той съпровождал осъдените и ги увещавал към твърдост и търпение.

През една нощ, движим от ревност към истинската вяра, подпалил един от главните идолски храмове. Но някои езичници видяли това и донесли за него на градоначалника.

Теодор бил хвърлен в тъмница, чиято врата заключили и запечатали, защото искал да го уморят чрез глад. Нощем, когато се молел, му се явявал Господ Исус Христос и му казвал: "Дерзай Теодоре! Аз съм с тебе! Не приемай земна храна и питие! За тебе ще има друг живот, безкраен и вечен, с Мене на небесата."

Затворникът бил увещаван, че ще получи големи дарове и почести, ако принесе жертва на боговете. Но той пак отказал, вдигнал очи към небето, прекръстил се и твърдо отговорил: "Предай ме на огън, на зверове, терзай тялото ми чрез най-жестоки мъки! Но докато има в мене живот, няма да се отрека от името на моя Христос!".

И Теодор наистина бил подложен на зверски мъчения. Но след като те не дали резултат, бил изгорен на клада.


В категории: Добри Вести , Светии и свещеници

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки