Хиляди тръгнаха към Шипка, най-нетърпеливите „превзеха” върха от ранни зори


Хиляди тръгнаха към Шипка, най-нетърпеливите „превзеха” върха от ранни зори
03 Март 2017, Петък


От МВР препоръчват на гражданите, които желаят да се включат в честванията, да използват организиран обществен транспорт

Автор: Силвия Горанова

От ранни зори на връх Шипка идват ентусиасти, които искат да посрещнат националния празник в традиционен дух. Времето на върха тази сутрин, макар и с ниски температури, е като че ли по-благосклонно - показват се първите лъчи на слънцето, съобщи водещият на "България сутрин" Симеон Белев по Bulgaria ON AIR, който през целия ден ще бъде на паметното място.

През 2016 г. през Шипка са минали 110 000 туристи, каза директорът на Националния парк-музей "Шипка-Бузлуджа" д-р Чавдар Ангелов.

Поколения музейни работници са се грижели Паметникът на свободата да има приятен и огледен вид, разказа той и добави, че предстои ремонт и консервация на бронзовата фигура на лъва.

Отделно предстои да се изработи и технически проект за консервация и реставрация на цялата сграда.

От следващата седмица ще започне монтирането на системата за видеонаблюдение, която ще гарантира допълнително сигурността в района на монумента.

Интересът към Паметника на свободата и към останалите музеи в региона расте. Това може само да ни радва и съм сигурен, че националното чувство у българина като че ли се пробужда отново, добави директорът на Националния парк- музей.

Той посъветва всички, които днес ще посетят мястото, да се облекат по-добре. Екип от 21 души ще се грижи за организацията, а на върха ще раздават и значки, посветени на Паметника на свободата.

Заради националния празник е създадена специална организация на движението около връх Шипка. Пътят Габрово-Шипка е затворен от 22,00 часа снощи до 17,00 ч. днес.  Като алтернативен вариант може да се използва Проходът на републиката.

От МВР препоръчват на тези, които желаят да се включат в честванията на върха, да използват организиран обществен транспорт.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки