Откриват паметна плоча на Антим I


Откриват паметна плоча на Антим I
02 Март 2017, Четвъртък


Мемориалният знак е поставен на фасадата на сграда, която се намира на ъгъла на улицата, носеща името на първия ни екзарх, и бул. „Мария Луиза“ във Варна

Автор: Десант

Във Варна днес откриват паметна плоча на първия български екзарх Антим І по повод 200-годишнината от рождението му. Мемориалният знак е поставен на фасадата на сграда, която се намира на ъгъла на ул. „Антим I” и бул. „Мария Луиза“.

Антим I (1816—1888) остава в историята най-вече като борец за независимостта на българската църква и за засилване на нейната роля като обединител на народа.

Той е роден в Лозенград със светското име е Атанас Михайлов Чалъков. Учи в Цариград и Света гора, а приема монашески сан в манастира Хилендар. През 1856 г. завършва богословие в Московската духовна академия, след което става ректор на семинарията в Халки.

През 1861 г. е избран за Варненско-преславски, а през 1868 г. - за Видински митрополит. Тук той скъсва с Цариградската патриаршия, като взима страната на народа и става един от най-енергичните и предани борци за българската църковна независимост.

След основаването на Българската екзархия е бил избран през 1872 г. за пръв екзарх. А през 1879 г. става председател на Учредително народно събрание, което на 17 април 1879 г. избира княз Александър Батенберг.

Умира във Видин през 1888 г.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки