В Етъра търсят най-страшното бостанско плашило


В Етъра търсят най-страшното бостанско плашило
Снимка: Архив "Десант"
02 Март 2017, Четвъртък


Етнографският комплекс обяви началото на традиционния си конкурс

Автор: Десант

На 1 март бе даден стартът на традиционния национален конкурс за "Бостанско плашило", организиран от Етнографски музей на открито "Етър", съобщават от комплекса.

Плашилото е човекоподобно чучело, облечено в стари дрехи, които са натъпкани със слама. То трябва да плаши и прогонва птиците от селскостопанските градини.

Някога будело страх, а днес образът му провокира смях и веселие у габровци, прочути с чувството си за хумор, със своето остроумие и способността си да се самоиронизират. Изработените за конкурсите през 2015 г. и 2016 г. плашила взеха участие в габровския Карнавал.

Всички плашила, които бъдат изпратени за участие в конкурса, трябва да са изработени от естествени материали - дърво, хартия, глина, слама, текстил и др.

Участниците трябва максимално да се придържат към представата за традиционните плашила, които са използвани до 80-те години на XX век. Експонирането им на територията на Етнографски музей на открито "Етър" налага те да бъдат направени от устойчиви материали и да бъдат с човешки ръст.

В конкурса могат да се включат индивидуални и групови участници.

Изпратените плашила ще се състезават в категориите: най-традиционно плашило, най-смешно плашило, най-артистично плашило, най-страшно плашило и цялостна композиция.

След приключването на конкурса плашилата се експонират на територията на музея.

Желаещите да участват в надпреварата трябва да изпратят изработените от тях плашила до 30 април.



0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки