НИМ представя „Герои и демони” в чест на Освобождението


НИМ представя „Герои и демони” в чест на Освобождението
01 Март 2017, Сряда


Освен поетичния рецитал на театрална група „Фантазия”, Националният исторически музей ще покаже и документален филм за Руско-турската освободителна война

Автор: Силвия Горанова

На 4 март (събота), от 11,00 часа в Националния исторически музей (НИМ) ще се състои поетичният рецитал „Герои и демони” на театрална група „Фантазия”- Ихтиман.

Програмата е посветена на Националния празник на България – 3 март и на 180 години от рождението на Апостола на свободата Васил Левски.

След рецитала ще бъде показан документалния филм  - „Хроника на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г.”.

Със силата на словото младите таланти от театрална група „Фантазия” разкриват копнежите и надеждите на българския народ за свобода и независимост, съмненията, страданията и славния подвиг на неговите герои, както и безмерната обич към България.

Включени са, както емблематични, така  и малко познати стихотворения и текстове на Иван Вазов, Христо Ботев, Любен Каравелов, Елисавета Багряна, Димчо Дебелянов, Атанас Далчев,  на съвременни поети и народно творчество.     

Театрална група „Фантазия” е създадена през 2011 г. към читалище „Слънце – 1879” – град Ихтиман. В нея на театрално изкуство се учат деца, младежи и девойки на възраст от 6 до 18 години.

През годините групата има няколко представления, между които: „Ромео и Жулиета”, „Копче за сън”, „Тартюф”, „Да бъдеш Хамлет”, „Черна комедия”, „Приказки по телефона”, „Червената шапчица и приятели”, както и тематични поетични рецитали. За шест години в школата са се обучавали над 50 млади таланти.

Четирима от тях вече са студенти по актьорско майсторство. Ръководител на групата е д-р Деян Статулов – кинокритик, преподавател по история на киното и главен асистент в Института за изследване на изкуствата, БАН.


В категории: Новини , Духовни средища

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки