От днес: Бедствено положение в завод „Полимери” в Девня заради отровен газ


От днес: Бедствено положение в завод „Полимери” в Девня заради отровен газ
Снимка: Новини бг
28 Февруари 2017, Вторник


Мярката се налага заради пробойна в един от резервоарите, в които се съхранява опасното химично вещество трихлоретан

Автор: Силвия Горанова

От днес влиза в сила частично бедствено положение в завод “Полимери” в Девня заради пробойна в един от резервоарите, в които се съхранява опасното химично вещество трихлоретан.

Няма пряка опасност за населението, подчерта областният управител Тодор Йотов, който още вчера свика междуведомствена комисия за справяне със ситуацията, след като преди дни синдикът на “Полимери” сигнализира за пробива.

Една от цистерните е получила в годините пробойна и разцепване с размери 50 на 5 см. Започва изтичане именно на тази водна фракция.

Предстои да бъде възстановена бетоновата площадка, където са цистерните, а пробойната ще бъде запълнена с полиестер. На територията на завода ще бъде осигурена засилена охрана по време на извършването на всички действия.

Въпреки категоричното становище на комисията, че няма пряка опасност за здравето на на населението, косвено съществува потенциална опасност за създаване на разлив от трихлоретана, предвид лошото състояние на резервоарите, признава Тодор Йотов. Независимо от това, той е уверен, че в рамките на 7 дни бедственото положение ще бъде отменено.

Кметът на Девня Свилен Шинов обаче изрази съмнение, че набелязаните превантивни мерки по отстраняване на аварията с отровния газ могат да бъдат реализирани за една седмица и прогнозира, че частичното бедствено положение на територията на фалиралото предприятие ще бъде удължено.

Всички разходи по изпълнението на аварийния план ще бъдат покрити от Община Девня, като за в бъдеще те трябва да й бъдат възстановени от ресорната междуведомствена комисия при Министерския съвет.


В категории: Новини , Общини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки