Защо не можахме да опазим древните рудници на Ада тепе?


Защо не можахме да опазим древните рудници на Ада тепе?
Така най-старото находище на злато в Европа, експлоатирано близо 700 години, ще отиде в небитието
27 Февруари 2017, Понеделник


Най-старото находище на злато в Европа, експлоатирано близо 700 години, отива в небитието заради безграничната човешка алчност

Автор: Севдалина Пенева

От 7 март до 25 юни, в Музея за история на изкуството (Kunsthistorisches Museum) във, Виена ще бъде открита изложба за ранния златодобив и металургия по българските земи.

Експозицията дава много интересна информация за културното развитие през призмата на металургията.
Базови са проучванията на най-ранния рудник за добив на злато в Европа – Ада тепе край Крумовград, датиран в средата на второто хилядолетие преди Христа.



Голяма част от представените артефакти са част от фонда на Регионален исторически музей – Кърджали, което ни прави особено горди, съобщават от РИМ. Един от тях е двойната брадва (лабрис), изработена от бронз, датирана от XV в. пр. Хр.



Новината можеше да бъде чудесна, ако не беше тъжната действителност. За съжаление древното златно находище, както и античното селище в непосредствена близост, разкрито от археолозите по време на спасителна експедиция преди три години, няма как да бъдат видени на живо.

Наричан в древността Златният остров, днес хълмът е обект на хищническо унищожение от канадската фирма „Дънди Прешъс”, която ще превърне Ада Тепе в огромен мрачен кратер, докато не издълбае и последното златно зрънце от недрата на планината.

През 2014 г., докато течаха още археологическите разкопки, местните хора бяха сметнали, че от туризъм регионът им ще спечели в пъти повече, отколкото от нищожната концесия, която така или иначе влиза в държавната хазна.


Така изглеждаше Ада тепе преди три години. От хълма, който пази още исторически тайни, няма да остане нищо

Хората от Крумоград и съседните селища дори подготвиха подписка, с която да накарат правителството да спре концесията на „Дънди Прешъс”, но гласът им не беше чут.

Една-две екозащитни организации продължиха още известно време неравната борба, но накрая и те затихнаха.

Така  най-старото находище на злато в Европа, експлоатирано близо 700 години, ще отиде в небитието, а безценните находки от древните рудници като утеха сега ще се показват у нас и в чужбина.


В категории: Новини , Населени места

1
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
1
MUNCHO
01.03.2017 13:17:33
2
0
OSVEN TOVA NJAKOI POPISVAT DOGOVORI KATO S.E.T.A. BEZ DA IM ,,MIGNE OKOTO,,I DAZE SE GORDEJAT S
TOVA!DA NE GOVORIM 4E RESHAVANE NA EDIN 4ISTO XUMANITAREN VAPROS ,KATO TOZI S VIZITE ZA KANADA ,NE MOZE DA STAVA S TARGOVSKO SPORAZOMENIE.NO ,AKO TOZI DOGOVOR BADE RATIFITZIRAN OT
PARLAMENNTA DOGOVORA NA TEZI I MNOGO DRUGI STAVA ,,BETON,,!TRABVA DA SE VZEMAT SPESHNI MERKI!
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки