Още двама общинари с обвинения по делото за „Зоокът” – Пловдив


Още двама общинари с обвинения по делото за „Зоокът” – Пловдив
Съучастниците в престъплението по служба Иван Тотев и Димитър Кацарски се поддържат до последно
27 Февруари 2017, Понеделник


Специализираното звено „Антикорупция“ – СГП обвини районния кмет Димитър Колев и зам.-кмета на Община Пловдив Димитър Кацарски по разследването за престъпление по служба

Автор: Силвия Горанова

Специализираното звено „Антикорупция“ - СГП привлече в качеството на обвиняем Димитър Колев - кмет на район „Западен“ при Община Пловдив. Той е обвинен в престъпление по служба, извършено в съучастие с Иван Тотев (кмет на Община Пловдив), като извършител. С повдигнато обвинение е и Димитър Кацарски, заместник-кмет на Община Пловдив, като помагач.

Обвинението на Колев е за това, че на 28 юли 2015 г. като длъжностно лице, умишлено улеснил кмета на общината Иван Тотев в извършването на престъпление по служба.

Това е станало като е сключил договор за упражняване на консултантска дейност и строителен надзор при липсата на предпоставките за това.

Район „Западен“ по закон не може да бъде страна по Договора за строителство, сключен между Възложителя - Община Пловдив и Изпълнителя - „Запрянови 03“ ООД с предмет строително – монтажни работи на обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът” – гр. Пловдив”, пише в мотивите на обвинението.

Взаимоотношенията между участниците в строителството се уреждат с писмени договори. 

По този начин Колев е дал възможност на Тотев на 29 юли 2015 г. да започне строеж по смисъла на чл. 157, ал.1 от ЗУТ. За начало на строежа съобразно издаденото разрешение за строеж се счита денят на съставяне на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво, а когато такъв не се изисква - датата на заверка на заповедната книга.


Димитър Колев е с мярка за неотклонение „Подписка“

Припомняме, че Иван Тотев бе привлечен като обвиняем за това, че в периода 30 април – 17 ноември 2014 г. в град Пловдив, като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – кмет на община Пловдив и като възложител на обществени поръчки, е нарушил служебните си задължения по повод изграждане на „Зоокът” – град Пловдив.

На 13 февруари 2017 г., в качеството на обвиняем бе привлечен и Димитър Кацарски – заместник кмет на Община Пловдив за това, че на 28 юли 2014 г. умишлено е улеснил Тотев да извърши престъпление по служба във връзка с изграждането на „Зоокът – Пловдив“ – да наруши служебните си задължения, от което за община Пловдив са настъпили вреди в размер на 1 000 000 лв.

Досъдебното производство по случая е образувано на 3 ноември 2016 г. от Окръжна прокуратура–Пловдив. С постановление на главния прокурор от 15 ноември 2016 г. е разрешено разследването да се проведе извън района на съда, компетентен да разгледа делото, и е разпоредено Специализирано звено „Антикорупция“ - СГП да осъществява ръководство и надзор върху досъдебното производство.


В категории: Новини , Общини , Разследвания

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки