В Девня прогониха зимата с автентичен народен ритуал


В Девня прогониха зимата с автентичен народен ритуал
Снимка: Красимир Стефанов
27 Февруари 2017, Понеделник


На различни места в общината бяха накладени буйни обредни огньове, около които девненци се окадиха за здраве и берекет, а по-смелите прескочиха пламъците под съпровода на гайди, народни песни и хора́

Автор: Десант

На Сирни Заговезни в Девня изгониха зимата и злите сили с автентичен  народен ритуал. Както повелява обичаят, на различни места в общината бяха накладени буйни обредни огньове (олелии), около които девненци се окадиха за здраве и берекет, а по-смелите прескочиха пламъците под съпровода на гайди, народни песни и хора́.

В празника се включи кметът Свилен Шитов, който пристигна на поляната на ул. „Дунав“ в кв. „Девня-1“ със семейството си и прескочи огъня заедно със своя син. Сред множеството бе и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков.

За най-малките мераклии да участват в народния ритуал бяха накладени детски огньове, които те прескачаха многократно и с нестихващ ентусиазъм. След това по-възрастните подсетиха децата, че трябва да поискат прошка от тях, с което бе изпълнена и християнската традиция за всеопрощение в навечерието на Великия пост.

В народните представи Сирни Заговезни е свързан с границата между отиващата си зима и настъпващата пролет. Много от ритуалите и обичаите, съпътстващи празника, са езически, като например кукерските шествия, паленето и прескачането на огньове, хамкането.

На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да се подготвят за посрещането на Възкръсналия Христос. Сирни Заговезни е винаги 7 седмици преди Великден.

В Библията е казано, че който на този ден не прости прегрешенията на ближния си, и Бог няма да му прости безбройните грехове.


В категории: Новини , Общини , Традиции , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки