Голямата базилика в Пловдив на път да влезе в ЮНЕСКО


Голямата базилика в Пловдив на път да влезе в ЮНЕСКО
26 Февруари 2017, Неделя


На територията на някогашната Римска империя няма друга такава мащабна сграда

Автор: Десант

Голямата базилика  на бул. „Мария Луиза“ пред Католическата катедрала в центъра на Пловдив може да стане първият обект от древния град, който да влезе в списъка на ЮНЕСКО.

Старината все още не е напълно разкрита, но намереното досега е уникално - това са над 2000 кв. м. изящна мозайка с пауни и други птици от втората половина на IV век.

В момента се извършва тяхната реставрация в специална работилница, като намерението е те да бъдат показани през 2019 г., когато Пловдив ще е европейска столица на културата.

Освен мозайките с фигури на птици, в базиликата археолозите откриха монети от времето на Юстиниан, оловен печат с лика на свети Никола, както и девет погребения.

11 млн. лв. ще бъдат вложени за цялостното реставриране на базиликата. Тя ще бъде изцяло разкрита и опакована в стъклена сграда до края на 2018 г.

Близо три години ще отнеме процедурата голямата базилика да бъде вписана в световното културно наследство на ЮНЕСКО. На територията на някогашната Римска империя няма друга такава мащабна сграда. Това е категоричното становище на археолозите.




В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки