Все още не е ясна причината за смъртта на Виталий Чурков


Все още не е ясна причината за смъртта на Виталий Чурков
24 Февруари 2017, Петък


Резултатите от токсикологичните изследвания ще покажат дали е бил отровен или не

Автор: Десант

Днес в Троекуровското гробище в Москва бе погребан с почести представителя на Русия в ООН Виталий Чурков, който почина внезапно на 20 февруари, само един ден преди да навърши 65 години.

Той заема поста си на постоянен представител на РФ в световната организация от 8 април 2006 г.  Бил е представител на страната и в Съвета за безопасност при ООН.

В деня на погребението му, позовавайки се на прессекретаря на главния медицински експерт на Ню Йорк, „Асошиейтед прес“ съобщи, че американските експерти не могат да установят причината за неочакваната му кончина.

Назначени са допълнителни токсикологични анализи, но ще са нужни минимум още няколко седмици, докато се изясни от какво е умрял висшият руски дипломат.

В медиите набира все по-голяма популярност версията, че Чуркин вероятно е отровен. Но това ще потвърдят или отхвърлят резултатите от въпросното токсикологично изследване.

Правда.ру цитира коментар на съдебномедицинския експерт Едуард Туманов, според който е съвсем нормално американските му колеги да не бързат с формулирането на окончателната диагноза, а да изчакат резултатите от допълнителните методи за изследвания: хистологични, токсикологични и пр.

Конкретно изследването на наличие на отровни вещества по думите на Туманов е стандартна процедура в такива случаи. „Така например, ние винаги го правим за определянето на наличие на алкохол в кръвта и урината, а американците освен това допълнително изследват и за наркотици.

По-скоро, американските съдебни медици са много внимателни. Като имат предвид особените отношения между Русия и САЩ, те искат да направят изследванията по пълната програма.

Това е разбираемо – в подобна ситуация специалистите се презастраховат по десет пъти за всичко, преди да  направят официално заявление. И до приключването на всички изследмания стандартната формулировка е: „Причината за смъртта е неустановена“ - категоричен е руският експерт.


В категории: Свят

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки