В България учат 143 деца на мигранти


В България учат 143 деца на мигранти
проф. Николай Денков, Снимка: МОН
24 Февруари 2017, Петък


113 са завършилите успешно първия срок

Автор: Десант

143 деца мигранти учат в български училища. Това съобщи днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков по време на международна конференция на тема „Пътят на мигрантите – проблеми и решения в интегрирането им чрез образователни системи“.

От записаните в началото на учебната година 119 ученици в училищата 113 са завършили успешно първия срок. 24 са децата, които посещават детски градини.

Просветният министър съобщи, че Министерството на образованието и науката е изготвило две много важни наредби, които гарантират безплатно образование и обучение в държавните и в общинските детски градини и училища. Те позволяват децата, които не разполагат с документ за завършен образователен етап, да валидират компетентности за завършен период от училищното обучение или за завършен клас или етап от основната степен на образование, както и за клас от първи гимназиален етап или цял първи гимназиален етап.

Съществуващите все още проблеми при преценката в кой клас да бъдат записани децата ще бъдат отстранени с нова Наредба за условията и реда за приемане и обучение на лицата, търсещи или получили международна закрила, която е в процес на разработване.

Както на всички деца в нашата страна, чийто майчин език не е българският, така и на децата мигранти се осигурява допълнително обучение по български език, за да могат успешно да продължат образованието си и да се адаптират, посочи министър Денков.

От думите му стана ясно, че през април 2017 г. предстои и обучение на учители за преподаване на българския език като чужд.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки