Съборът в Копривщица влезе в ЮНЕСКО


Съборът в Копривщица влезе в ЮНЕСКО
Снимка: Министерство на културата
24 Февруари 2017, Петък


След чипровските килими, Бистришките баби, нестинарството и обичая Сурва това е петият български елемент, който се вписва в Регистъра за опазване на нематериалното културно наследство

Автор: Десант

На тържествена церемония във вторник в Централата на ЮНЕСКО в Париж генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи на кмета на Копривщица Генчо Герданов сертификат за вписването на Събора на народното творчество в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО за най-добри практики на световното нематериално културно наследство, съобщават от Министерството на културата.

„Вписването на Събора в Копривщица в Регистъра на ЮНЕСКО на най-добри практики за популяризиране на световното нематериално културно наследство е поредното признание за богатството на културата на България“, подчерта Ирина Бокова. 

Съборът в Копривщица е петият елемент, вписан в ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство - след чипровските килими, Бистришките баби, нестинарството и обичая Сурва.

Вече 50 години Съборът на народното творчество в Копривщица показва жанровото разнообразие и изключителното богатство на нашето фолклорно наследство, съчетано с уникалната възрожденска атмосфера на този хубав български град, изтъкват от културното ведомство.

Форумът води началото си от 1965 г. и се утвърди като движение за опазване и популяризиране на българската традиционна култура и фолклор. В последните години в Копривщица се събират около 10 000 участници от различните краища на страната, включително и наши сънародници, живеещи в чужбина, както и чужди граждани, изпълняващи български фолклор.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки