Културното наследство ще приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС


Културното наследство ще приоритет на българското председателство на Съвета на ЕС
Снимка: Министерство на културата
23 Февруари 2017, Четвъртък


На форум в Тирана зам.-министърът на културата проф. Боряна Христова засегна и темите за борбата с нелегалния трафик на културни ценности

Автор: Десант

Културното наследство ще е един от приоритетите по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Това изтъкна зам.-министърът на културата в служебното правителство проф. Боряна Христова в Тирана по време на срещата на Съвета на министрите на културата от Югоизточна Европа (ЮИЕ), чиято тема е свързана с ролята на културата за устойчиво управление.

„През 2018 г. България за първи път ще председателства Съвета на Европейския съюз и в момента сме във фаза на активна подготовка за тази висока отговорност. Същевременно, 2018 ще бъде и Европейска година на културното наследство, решението за което предстои да бъде финализирано в най-скоро време”, отбеляза проф. Христова.

Тя посочи, че културното наследство и свързаните с него политики са изправени пред нови предизвикателства, най-сложното сред които е необходимостта от приложението на нов, интегриран модел в управлението му.

„Връзката между културното наследство, културната идентичност и гражданите е от голямо значение за повишаване на толерантността и връщане към цялостна общност - в отговор на евроскептицизма и нарастващото разединение”, изтъкна още проф. Христова.

В изказването си тя засегна и темите за борбата с нелегалния трафик на културни ценности, дигиталния напредък и иновативните технологии, нематериалния принос на културата и изкуството за повишаване качеството на живот като дългосрочна цел, съобщават от Министерството на културата. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки