Показват в Казанлък творби на "гладиатора с остра шпага срещу всичко"


Показват в Казанлък творби на "гладиатора с остра шпага срещу всичко"
21 Февруари 2017, Вторник


Художествената галерия ще представи 40 творби на Димитър Казаков – Нерон 

Автор: Десант

През 1987 г., докато се разхожда из стария квартал на Ловеч –,,Вароша”, Димитър Казаков – Нерон се захласва по една старинна къща, която е общинска собственост. Тогава той взима спонтанно решение да направи дарение на свои творби, които да бъдат експонирани в нея. Така Ловеч се сдобива с една уникална колекция. 

От  1989 г. ,,Къщата на дарителите” е и постоянна експозиция, която съхранява 185 рисунки, графики и технологични  експерименти на именития художник от периода на 60-те и 70-те години на XX век, както и 95 броя негови уникални керамични пана.

Част от това дарение от 23 февруари до 23 март ще бъде представено в Художествена галерия - Казанлък. Изложбата ще включва 40 творби на признатия майстор - предимно рисунки, графики и четири акварела.

Димитър Казаков е определян като неоекспресионист не само заради широкото разнообразие от стилове и техники, с които работи. Заради реакциите в изкуството му срещу така наречения метод на „социалистическия реализъм” и всички изчерпани и изтощени традиции, е наречен още „гладиатор с остра шпага срещу всичко”. 


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки