Министерството отвръща на удара


Министерството отвръща на удара
21 Февруари 2017, Вторник


Изпълняваме договореното от Борисов, Плевнелиев, Митов и Ненчев, обясняват от военното ведомството за присъствието на НАТО в Черно море

Автор: Десант

Министерството на отбраната изрази своята позиция по повод "публикувани изявления за националната отбранителна политика и погрешни внушения за увеличаване военното присъствие на НАТО в акваторията на Черно море". Припомняме, че отношение по случая взе и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

От военното ведомство прехвърлиха топката в ръцете на бившия министър председател Бойко Борисов, чието правителство на 24 юни 2016 г. е приело рамкови позиции като основа за мандат на националната делегация, водена от президента на Република България Росен Плевнелиев на Срещата на върха на НАТО във Варшава (8-9 юли 2016 г.).

От публикуваната в сайта на министерството позиция става ясно, че служебното правителство и ген. Стефан Янев нямат вина за засиленото присъствие на войски на НАТО в Черно море.

"Рамковите позиции предвиждат да се подкрепят мерките на НАТО, насочени към увеличаване на сигурността в Черноморския регион чрез разработването на опции и препоръки за адаптирано предно присъствие.

Основната цел на това присъствие е повишаване на оперативната съвместимост и взаимодействие на силите на Алианса чрез разработване на по-интензивен график за учения, включващи сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.

На Срещата на върха, в която участват президентът Плевнелиев и министрите на отбраната и на външните работи Ненчев и Митов, е изразена подкрепа за адаптираното предно присъствие на НАТО и засиленото провеждане на учения в Черноморския регион с цел възпиране и предотвратяване на конфликти.

Действията на НАТО в региона се разглеждат като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност и в съответствие с целите на предното присъствие.

На Срещата на министрите на отбраната на 15-16 февруари 2017 г. в Брюксел бе решено да бъде продължен процесът на увеличаване на планираните тренировки, ситуационната осведоменост и оперативната съвместимост в района на Черноморския регион". Това изтъкват от Министерството на отбраната. 

По данни на ведомството, през 2016 г. в региона са проведени общо 22 международни учения с участието на сухопътен, военновъздушен и военноморски компоненти.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки