Обявиха конкурс за Националната литературна награда „Елин Пелин”


Обявиха конкурс за Националната литературна награда „Елин Пелин”
20 Февруари 2017, Понеделник


Отличието ще се връчи по случай 140-годишнината от рождението на класика на българската литература

Автор: Десант

Община Горна Малина обявява конкурс за присъждане на Националната литературна награда „Елин Пелин” по случай 140-годишнината от рождението на класика на българската литература, съобщават от Министерството на културата.

Отличието се присъжда на всеки 10 години и се връчва на български автор за трайно присъствие в съвременната ни литература и цялостно творчество в областта на прозата през последното десетилетие.

Националната литературна награда „Елин Пелин” е учредена от Община Горна Малина със съдействието на Съюза на българските писатели. Лауреатът ще получи парично поощрение, почетна грамота и знаков символ, които се връчват в родното село на писателя Байлово.

Предстоящото честване на 140 години от рождението на класика на българската литература Елин Пелин (1877-1949), организирано от  Община Горна Малина и с. Байлово съвместно със Съюза на българските писатели, е включено в Културния календар на Министерството на културата за 2017 г.

Юбилеят на големия наш писател е на 18 юли 2017 г., а в отбeлязването на тази кръгла годишнина ще се включи активно с редица изяви и инициативи и Националният ни литературен музей, в структурата на който е родната къща на автора на „Гераците” в село Байлово.

През 1977 г. в с. Байлово тържествено са открити построеният в чест на 100-годишнината от рождението на класика на българската литература дом паметник „Елин Пелин” и реставрираната за музей родна къща на твореца (дарена от наследниците на Фонд „13 века България”), днес - филиал на Националния литературен музей към Министерството на културата.

В дом паметника се помещава богата библиотека на читалище „Елин Пелин – 1922” с над 13 400 тома литература. Книжният фонд се обогатява и с нови издания, закупени със средства от спечелени проекти, обявени от Министерство на културата. В красивата сграда има и киносалон със 185 места, малки зали и гримьорни, музейна експозиция „Живот и творчество на Елин Пелин”, която се посещава от групи от цялата страна и чужбина.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки