Авторът на "Древните цивилизации по българските земи" стана Пазител на традициите


Авторът на "Древните цивилизации по българските земи" стана Пазител на традициите
18 Февруари 2017, Събота


Славян Стоянов е отличен с първа награда в категория "Личност" и грамота за номинация в категория "Организация", присъдена на фондация "Да спасим кромлекса в Старо Железаре"

Автор: Силвия Горанова

„Приятели, благодаря на всички, които дадоха подкрепата си за мен в номинациите "Пазител на традициите" – 2016 г. В ръцете си държа първа награда в категория "Личност" и грамотите, едната от които е за номинация в категория "Организация", присъдена на фондация "Да спасим кромлекса в Старо Железаре". Отново благодаря за огромната онлайн подкрепа, заради която имам освен наградата на журито и наградата от всички вас! Пожелавам си тази година да покорим върховете пред нас, които още катерим.”

Това написа във Фейсбук страницата си Славян Стоянов, който бе отличен за активната си позиция в опазване на културно-историческото наследство.

Пазителят на традициите в категорията „Личност” за 2016 г. е роден преди 42 години във Варна. От детските си години се запалва по рисуване и илюстрация. Любимо по онова време му e комикс изданието „ДЪГА“.

Учи за кратко в художествено училище във Варна, но след инцидент съдбата променя попрището му. Въпреки невъзможността да продължи с рисуване, той не се отказва и се записва на частни уроци.

През 1991 г. представя българската комикс култура на балкански симпозиум за комикси в град Велес, Македония. Същата година започва да  се занимава с графичен дизайн. В този бранш остава 12 години.

През 2007 г. започва да се занимава с дигитална илюстрация и участва в няколко съвместни изложби в София и Варна. През 2012 г. негови творби стават част от постоянната експозиция на историческия музей в град Царево.



Две години по-късно Славян и група родолюбиви българи учредяват фондация, която започва кампания за спасяването на един археологически паметник, наречен от своя откривател археологът Георги Китов „Кромлех“.

Преди малко повече от година и половина от издателство ПАН е предложен проект за написване на книга под работното заглавие „Древните цивилизации по българските земи“.

В началото участието на Славян е трябвало да се ограничи само до илюстрации и фотографии към книгата. По-късно му е предложено Славян да поеме и написването на текстовата част.



Така в началото на миналата година на книжния пазар излизат книгата "Древните цивилизации по българските земи" (като част от поредицата "Голяма книга"), както и "Моята първа книга за древните цивилизации по българските земи" (като част от поредицата "Моята първа книга" ).


В категории: Новини , Традиции

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки