Дойранските защитници излизат от забравата


Дойранските защитници излизат от забравата
17 Февруари 2017, Петък


Това е темата на презентацията на музея в Плевен по повод 100-годишнината от участието на 9-та пехотна плевенска дивизия в Първата световна война

Автор: Десант

По повод 100-годишнината от участието на 9-та пехотна плевенска дивизия в Първата световна война в Регионален исторически музей-Плевен днес ще се проведе презентация на тема „Дойранските защитници излизат от забравата“.

На форума Станимир Няголов и Теодор Масов ще представят резултатите от своите съвместни експедиции, проведени през 2014 г. и 2016 г. до град Дойран и околностите му в търсене на военни гробища, където са погребани загиналите в ожесточените и кръвопролитни сражения за защита на Дойранската позиция войници и офицери от полковете на дивизията.

Станимир Няголов е наследник на редник Нягол Стоянов Трифонов, загинал през 1917 г. на Дойран, а Теодор Масов е правнук на редник Марин Б. Маринов от село Крумово, Ямболска околия. Той е служил в 46-ти пехотен полк и е загинал в боевете при Каймакчалан. 

Станимир Няголов и Теодор Масов решават да направят няколко обхода по знакови места на Македонския фронт, започвайки с изкачване на връх Каймакчалан, а след това посещават и Дойран.

Станимир Няголов разказа, че първоначално са локализирали местата на две полкови гробища – на Девети артилерийски полк от състава на Девета пехотна плевенска дивизия и на 33-и пехотен свищовски полк. При втората експедиция  са успели да намерят и гробището на 17-и пехотен доростолски полк.

Там обаче  всичко било разкопано и унищожено, а единственото, което открили, бил оцелял по случайност паметник на старши-подофицер.

За съжаление нищо не е направено за издирване на тези гробища, които по времето на Тито са били поругавани и разкопавани, подчерта Няголов, по думите на когото, ако това се беше случило с гробове на английски или френски войници, щеше да има съвсем различна реакция, докато при нас продължава да се мълчи. Лека полека споменът избледнява и може би сме единици хората, които все още поддържат жива тази родова памет, каза още Станимир Няголов.



В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки