Ревизията на служебния кабинет откри забавени и нагласени обществени поръчки


Ревизията на служебния кабинет откри забавени и нагласени обществени поръчки
17 Февруари 2017, Петък


Под риск от спиране са парите по Програмата за развитие на селските райони

Автор: Десант

В половината министерства има случаи на забавени и на нагласени обществени поръчки. Най-сериозен обаче е проблемът със забавената оценка на изпълнението на старата Програма за развитие на селските райони (ПРСР), което поставя под риск от спиране на плащанията по нея. Това стана ясно при представянето днес на резултатите от назначената от служебното правителство ревизия на оставеното след подалия предсрочно оставка кабинет на Бойко Борисов.

Проверката бе поискана от самия Борисов при предаването на властта на служебния премиер Огнян Герджиков.
 
Ако се стигне до спиране на средства по ПРСР, това ще е втората програма след "Наука и образование" от настоящия програмен период с прекратено финансиране.

Най-много нередности при обществените поръчки са открити в министерствата на отбраната, на здравеопазването, на земеделието, на икономиката, както и в Агенция "Пътна инфраструктура“, която е към регионалното ведомство.

Почти без нарушения са министерствата на финансите, на транспорта, на младежта и спорта, на околната среда и водите, на труда и социалната политика, на образованието, на туризма и на енергетиката. Там са открити само технически и административни пропуски.

Лидер по проблемни поръчки е военното министерство, където са установени 45 нарушения на Закона за обществените поръчки и други нормативни актове при проведени през 2016 г. общо 113 процедури. По девет от тях има съмнения за измама и те са предадени на Военната прокуратура. Останалите 36 проблемни процедури ще се проверяват от Агенцията за държавна финансова инспекция.

Най-често в документацията за обществени поръчки са включвани условия и изисквания към кандидатите, които дават категорично предимство или необосновано ограничават участието на лица в обществените поръчки, обяви Герджиков.

Същото се е случвало и в Агенция „Пътна инфраструктура” при поръчка за поддържане на участък от автомагистрала „Хемус”, включително и осветлението на тунелите „Витиня“, „Топли дол“, „Правешки хан“ и „Ечемишка“, където преди дни рухнало осветление уби жена. Нередности има и при поддръжката на магистрала "Тракия" и осветлението на "Транянови врата", каза Герджиков.

В Министерство на икономиката са докладвани нарушения, изразяващи се в дискриминационни условия в техническите спецификации, обяви още служебният премиер.

В здравното ведомство са засечени нередности в обществената поръчка за застраховането на санитарните автомобили на центровете на спешна помощ и за охрана на сградите на министерството.

Нарушения имало и в МВР за обществени поръчки, свързани с настаняването на мигранти. По тези казуси можело да претърпим и финансови санкции от Еврокомисията, посочи служебният премиер.

По данни на Министерството на финансите са зачестили случаите на картелни споразумения в страната, каза още той и обеща пълният  доклад от проверките да бъде публикуван в понеделник.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки