Задава се празник на домашното добруджанско вино


Задава се празник на домашното добруджанско вино
Снимка: архив "Фейсбук"
13 Февруари 2017, Понеделник


В рамките на форума в Шабла ще има и изложба базар на традиционни домашно приготвени ястия от трапезата за Трифон Зарезан

Автор: Десант

Над 20 читалищни колективи от различни краища на цяла Добруджа ще се включат за пети пореден път в Празника на домашното добруджанско вино, който ще се проведе в Шабла в деня на Трифон Зарезан - 14 февруари (по стар стил).  Тази година във форума ще вземат участие и  румънски производители от община Кайнарджа, Северна Добруджа.

Освен прочутото домашно добруджанско вино, участниците във форума ще представят богата фолклорна програма и етнография. 

Събитието има конкурсен характер за винопроизводителите и тяхната продукция ще бъде оценявана от квалитетно жури. Участниците се състезават в две категории - вина от сортове типични за региона на Добруджа - червени и бели, и вина от европейски сортове - червени и бели.

Празничната програма включва зарязване на лозе, избиране на Царя на виното, дегустации на домашно добруджанско вино, анимация с участници и публика, живи етнографски кътове, фолклорни изпълнения на самодейни колективи, включващи автентични народни песни и обичаи, свързани с лозята и виното. 

Ще бъде организирана и съпътстваща изложба базар на традиционни домашно приготвени ястия от трапезата за Трифон Зарезан – погачи, обредни пити, ястия безмесни и с месо и др. В традиционния за местните жители конкурс за домашно мезе сръчните добруджанки ще се състезават в категориите месни, млечни и безмесни мезета. 


В категории: Новини , Бит и култура

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки