Стари къщи по главната на Валико Търново грейнаха обновени


Стари къщи по главната на Валико Търново грейнаха обновени
Снимка: Община Велико Търново
12 Февруари 2017, Неделя


Подобни по мащабите си ремонтни дейности по вековните сгради не са извършвани в старопрестолния град вече повече от 30 години

Автор: Десант

Десет частни къщи – културни паметници, намиращи се в историческата стара част на Велико Търново – по улиците „Независимост”, „Стефан Стамболов” и „Михаил Кефалов”, са с изцяло ремонтирани фасади. В напреднала фаза е обновяването на още шест сгради, разположени в същата градска зона. Строителните работи са извършени през последните няколко месеца. Подобни по мащабите си ремонтни дейности по вековните сгради в старопрестолнината не са извършвани вече повече от 30 години.

„Старите търновски къщи и уличките са неизменна част от идентичността на нашия град. Вече имаме одобрен проект за пълно обновяване на повече 40 улици и тротоари в Старо Търново, за озеленяване и благоустрояване, а строителните работи ще бъдат финансирани по оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020. Надявам се, че и останалите собственици на къщи – паметници на културата ще последват примера, който тези отговорни хора дават”, коментира кмета на старата ни столица Даниел Панов.

Специална комисия е проверила състоянието на 111 сгради частна собственост, които имат статут на недвижими културни ценности. Издадени са 55 предписания за предприемане на необходимите ремонтни или обезопасителни дейности. През пролетта ще бъдат предприети проверки относно изпълнението им. Новият Закон за културното наследство въвежда сериозни санкции за собственици, които не полагат необходимите грижи за недвижими имоти – паметници на културата. Глобите са физически лица са между 3 и 10 хиляди лева, а за юридически лица – до 30 000 лева.


В категории: Новини

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки